Conseil d’Etat (CE), 5 Μαΐου 2021, Μ. Β., 434502- Πρόσβαση σε διοικητικά έγγραφα – Πρακτικά των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου του Παρισιού – Έλλειψη χαρακτήρα διοικητικού εγγράφου – Αδυναμία πρόσβασης – Δικαίωμα επαναχρησιμοποίησης δημοσίων δεδομένων – Μη εφαρμογή σε αποφάσεις της δικαστικής αρχής – Απόρριψη.
Αντικείμενο της δίκης είναι η αμφισβήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της απόρριψη προσφυγής με την οποία ο προσφεύγων ζητούσε την ακύρωση της σιωπηρής άρνησης του Υπουργού Δικαιοσύνης να αποδεχθεί το αίτημά του για πρόσβασή στα πρακτικά των αποφάσεων που εκδόθηκαν σε δημόσια δίκη στο ακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου του Παρισιού με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση των δημόσιων πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναίρεσης με το σκεπτικό ότι τα έγγραφα τα οποία συνδέονται με την άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, και ιδίως οι αποφάσεις των πολιτικών ή των ποινικών δικαστηρίων ανεξάρτητα από τη φύση τους, δεν έχουν χαρακτήρα διοικητικών εγγράφων στα οποία μπορεί να επιτραπεί ελεύθερα η πρόσβαση τόσο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου L. 300-2 του Cοdedes Rélations entre le Public et l’Administration (εφεξής CRPA– αντίστοιχο του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας) που οργανώνουν την κοινοποίηση οποιουδήποτε διοικητικού εγγράφου όσου και του άρθρου Ν. 321-1 του ίδιου κώδικα που θεσπίζει το καθεστώς επαναχρησιμοποίησης δημόσιων δεδομένων, καθώς δεν είναι διοικητικά έγγραφα κατά την έννοια των διατάξεων αυτών. Έκρινε τέλος ότι εάν ο αναιρεσείων επικαλέστηκε τις διατάξεις του άρθρου L. 321-1 του ως άνω κώδικα, σύμφωνα με το οποίο “οι δημόσιες πληροφορίες που εμφανίζονται σε έγγραφα που κοινοποιούνται ή δημοσιεύονται από τη διοίκηση που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου L. 300-2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε άτομο το επιθυμεί για σκοπούς άλλους από εκείνους της αποστολής δημόσιας υπηρεσίας για τις ανάγκες της οποίας τα έγγραφα έχουν παραχθεί ή παραληφθεί “, οι διατάξεις αυτές σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση δημοσίων πληροφοριώνπου εμφανίζονται σε έγγραφα που κοινοποιούνται ή δημοσιεύονται από τη διοίκηση δεν ασκούν επιρροή σχετικό με το πεδίο εφαρμογής του δικαιώματος κοινοποίησης διοικητικών εγγράφων που προκύπτει από τον CRPA. Απέρριψε τέλους τους ισχυρισμούς ότι το δικαστήριο παραβίασε την ελευθερία λήψης και κοινοποίησης πληροφοριών που εγγυάται το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας. Συνεπώς, οι δικαστικές αποφάσεις και τα πρακτικά των αστικών και ποινικών δικών δεν έχουν χαρακτήρα διοικητικού εγγράφου προσβάσιμου στον οποιονδήποτε, καθώς υπερέχει ο χαρακτήρας δημόσια υπηρεσίας της πολιτικής-ποινικής δικαιοσύνης δικαιοσύνης, κατέληξε το δικαστήριο υιοθετώντας το οργανικό κριτήριο της προέλευσης της πράξης από δικαστική αρχή (βλ. σχ. TC 27 Νοεμβρίου 1952, Officiers Ministerériels de Cayenne κατά / νομάρχης της Γουιάνας).
Παρόμοια κρίση διατυπώθηκε και στην απόφαση του Conseil d’Etat σχετικά με την επίκληση από τον ίδιο αιτούντα δικαιώματος πρόσβασης σε έγγραφα που προέρχονται από τα δημόσια αρχεία (άρθρα L. 211-1 και επ. Του κώδικα κληρονομιάς), όπου κρίνεται ότι τέτοια έγγραφα έχουν πράγματι αυτή τη φύση. Αφενός, η ανακοίνωση των αποφάσεων που εκδίδονται δημόσια δεν γίνεται βάσει των διατάξεων του κώδικα της κληρονομιάς και ειδικά σε αυτές του άρθρου L. 213-3 αυτού του κώδικα, αλλά στο άρθρο 11-3 του νόμου της 5ης Ιουλίου 1972 για τη θέσπιση δικαστή εκτέλεσης και σχετικά με τη μεταρρύθμιση της πολιτικής δικονομίας. Αφετέρου, η ανακοίνωση αποφάσεων που δεν έχουν δημοσιευτεί δημοσίως δεν είναι δυνατή χωρίς παραβίαση, ιδίως, του απορρήτου των υποθέσεων που έχουν υποβληθεί ενώπιον των δικαστηρίων και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στις αποφάσεις και άρα δεν εμπίπτουν στο καθεστώς επαναχρησιμοποίησης δημόσιων δεδομένων (πρβλ. άρθ. L. 321-1 CRPA) (CE, 5 Μαΐου 2021, Μ. Β., αριθ. 434503).
Επιμέλεια μετάφρασης, Π. Περράκη, Πρωτοδίκης ΔΔ- ΔΝ