Περικοπές αποδοχών γιατρών (Ολ.ΣτΕ 431/2018) – πηγή http://www.tovima.gr

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012 σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.

Παράλληλα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος που έγκεινται στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση, το ΣτΕ έκρινε ότι θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους, με επαναφορά του μισθολογικου καθεστώτος τους (σε αυτό προ της 1ης Αυγούστου 2012), όσοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα  Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Για τους υπολοίπους, οι αποδοχές θα αναπροσαρμοστούν εφεξής στα επίπεδα του 2012.

Αναλυτικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, την  απασχόλησε ως πρότυπη δίκη η αίτηση τεσσάρων διευθυντών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις τους, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά  σε εφαρμογή τόσο της μνημονιακής νομοθεσίας, όσο και της οικειας απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, ζητούσαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς.

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση, αντίκεινται στις αρχές της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *