ΕΔΔΑ: Ilgar Mammadov κατά Αζερμπαϊτζάν, απόφαση της 29.05.2019 (αρ. προσφ. 15172/13)-Διαδικασία της παρ. 4 του άρθρου 46 της Σύμβασης-Έλεγχος συμμόρφωσης Συμβαλλόμενου Κράτους προς απόφαση του Δικαστηρίου.

Πηγή: echrcaselaw.com

 

Μη συμμόρφωση κράτους σε απόφαση ΕΔΔΑ. Πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου σύμφωνα με το άρθρο 46  της ΕΣΔΑ.  Διαπίστωση ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου το 2014 στην περίπτωση του πολιτικού ακτιβιστή Ilgar Mammadov. Ενώ το 2014 το Δικαστήριο είχε αποφασίσει την αποφυλάκιση άνευ όρων του προσφεύγοντα, η αποφυλάκισή του έλαβε χώρα το 2018, αλλά υπό όρους, οδηγώντας το Δικαστήριο να διαπιστώσει ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση από το Αζερμπαϊτζάν του άρθρου 46 § 1 (υποχρεωτική ισχύς και εκτέλεση των αποφάσεων) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης  για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η υπόθεση αφορούσε την παραπομπή ερώτησης στο Δικαστήριο από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου, σχετικά με το αν το Αζερμπαϊτζάν εκτέλεσε την απόφαση του ΕΔΔΑ για την απελευθέρωσή του προσφεύγοντος χωρίς όρους.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση είχε λάβει μόνο περιορισμένα μέτρα για να εφαρμόσει την απόφαση, γεγονός που οδήγησε το Αζερμπαϊτζάν να μην ενεργήσει με «καλή πίστη» ή με τρόπο που ήταν σύμφωνο με τα «συμπεράσματα και το πνεύμα» της απόφασης του στην υπόθεση του προσφεύγοντος.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν τήρησε την υποχρέωσή του βάσει του άρθρου 46 § 1 της Σύμβασης να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 § 5 της Σύμβασης, σε περιπτώσεις στις οποίες το Δικαστήριο διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 46 § 1 πρέπει να παραπέμπονται στην Επιτροπή Υπουργών για εξέταση επιπρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

Το 2014, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε τα δικαιώματα του προσφεύγοντος, όταν αυτός κατηγορήθηκε για ποινικά αδικήματα και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση  το 2013 χωρίς να υπάρχει εύλογη υποψία ότι διέπραξε το αδίκημα. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι περιστάσεις υπεδείκνυαν ότι ο συγκεκριμένος σκοπός των μέτρων αυτών ήταν να κάνουν τον προσφεύγοντα να σιωπήσει ή να τιμωρηθεί για την κριτική του εναντίον της Κυβέρνησης.

Στις διαδικασίες εκτέλεσης, η Επιτροπή Υπουργών τόνισε τα θεμελιώδη ελαττώματα της ποινικής διαδικασίας και κάλεσε πολλές φορές το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει τον προσφεύγοντα ως απαραίτητη ενέργεια προς την αποκατάσταση των παραβιάσεων που είχε διαπιστώσει το Δικαστήριο.

Ωστόσο, ο προσφεύγων παρέμεινε υπό κράτηση για σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αμετάκλητη απόφαση του ΕΔΔΑ στις 13 Οκτωβρίου 2014, έως την υπό όρους απελευθέρωσή του στις 13 Αυγούστου 2018. Τον Μάρτιο του 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τη μείωση της ποινής του, έκρινε ότι είχε εκτίσει την ποινή του στο σύνολό της και έθεσε κατά μέρος την εντολή επιτήρησης και άλλες προϋποθέσεις για την απελευθέρωσή του.

Δείτε το πλήρες κείμενο

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *