ΕΔΔΑ: Ρωσία κατά Ουκρανίας με διακρατική προσφυγή. Ισχυρισμοί για δολοφονίες, απαγωγές κ.α. Αίτηση προσωρινών μέτρων και απόρριψή της για έλλειψη σοβαρής απειλής και κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 

Ρωσίας κατά Ουκρανίας της 23.7.2021 (αρ. προσφ. 36958/21)

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Στις 22 Ιουλίου 2021, η κυβέρνηση της Ρωσίας υπέβαλε διακρατική προσφυγή κατά της Ουκρανίας στο πλαίσιο του άρθρου 33 (Διακρατικές υποθέσεις) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αυτή είναι η πρώτη διακρατική προσφυγή που κατατέθηκε από τη Ρωσία. Έχει καταχωρηθεί με  αριθμ. προσφυγής 36958/21.

Η υπόθεση αφορά τον ισχυρισμό της ρωσικής κυβέρνησης για διοικητική πρακτική στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, διάπραξη δολοφονιών και απαγωγών, αναγκαστική εκτόπιση, παρεμβάσεις στο δικαίωμα ψήφου, περιορισμοί της χρήσης της ρωσικής γλώσσας καθώς και επιθέσεις σε ρωσικές πρεσβείες και προξενεία.

Διαμαρτύρεται επίσης ότι η παροχή νερού στην Κριμαία στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας διακόπηκε και ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για τους θανάτους αυτών που επέβαιναν στην πτήση της Malaysia Airlines MH17 επειδή δεν κατάφερε να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου 10 άλλες διακρατικές προσφυγές, τέσσερις από τις οποίες έχουν υποβληθεί από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Η Ρωσική Κυβέρνηση κατηγορεί κυρίως την ύπαρξη παραβιάσεων των άρθρων 2 (δικαίωμα στη ζωή), 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης), 5 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια), 8 (δικαίωμα σεβασμού ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής), 10 (ελευθερία έκφρασης), 13 (δικαίωμα αποτελεσματικού ένδικου μέσου), 14 (απαγόρευση διακρίσεων), 18 (περιορισμός στη χρήση περιορισμών δικαιωμάτων) και άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου(προστασία της ιδιοκτησίας), άρθρο 2 του Πρώτου πρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση), άρθρο 3 του Πρώτου πρωτοκόλλου (δικαίωμα ελεύθερων εκλογών) και το άρθρο 1 του 12ου πρωτοκόλλου (γενική απαγόρευση των διακρίσεων).

Στο πλαίσιο της προσφυγής, η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε επείγον αίτημα για λήψη προσωρινών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού  του Δικαστηρίου για να υποδείξει στην ουκρανική κυβέρνηση:

α) να σταματήσουν οι περιορισμοί στα δικαιώματα των ρωσόφωνων ατόμων, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στη χρήση της μητρικής τους γλώσσα στα σχολεία, τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο και,

β) να διατάξει τις ουκρανικές αρχές να αναστείλουν τον αποκλεισμό της διώρυγας της Βόρειας Κριμαίας.

ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ…

 

Το Δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την Αίτηση προσωρινών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του, καθώς δεν αφορούσε σοβαρή απειλή και κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης θεμελιώδους δικαιώματος της  ΕΣΔΑ.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *