ΕΔΔΑ: Προσωρινή κράτηση δημάρχου για πολιτική του δραστηριότητα! Παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης και προσωπικής ελευθερίας!

ΑΠΟΦΑΣΗ

Tuncer Bakırhan κατά Τουρκίας της 14.09.2021 (αρ. προσφ. 31417/19)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πολιτικές δηλώσεις και δραστηριότητα δημάρχου. Προσωρινή του κράτηση για την πολιτική του δραστηριότητα. Ελευθερία της έκφρασης. Δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια.

Η υπόθεση αφορούσε την αρχική και συνεχιζόμενη κράτηση ενός πρώην Δημάρχου του Siirt, αστικής περιοχής της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λόγω των δραστηριοτήτων και των δηλώσεών του. Ο προσφεύγων εξελέγη το Μάρτιο 2014 ως υποψήφιος κόμματος της αντιπολίτευσης. Οι αρχές τον κατηγόρησαν για διάδοση προπαγάνδας υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης (PKK, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, παράνομη ένοπλη οργάνωση)  και για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση.

Το ΕΔΔΑ  στην υπόθεση Tuncer Bakırhan κατά Τουρκίας (αρ. προσφ. 31417/19) έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 5 § 3 (δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και παραβίαση του άρθρου 10 (ελευθερία έκφρασης).

Το Δικαστήριο σημείωσε ότι ο προσφεύγων είχε φυλακιστεί για περίπου δύο (2) χρόνια και 11 μήνες, από τα οποία περισσότερα από δύο χρόνια και οκτώ μήνες τα εξέτισε σε προσωρινή κράτηση. Έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για να διαταχθεί η κράτηση του προσφεύγοντος εν αναμονή της δίκης.

Το Δικαστήριο επισήμανε ότι ο προσφεύγων ήταν Δήμαρχος μιας πόλης και είχε εκλεγεί να εκπροσωπεί κόμμα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, οι δραστηριότητες για τις οποίες επικρίθηκε ο προσφεύγων ήταν εμφανώς πολιτικής φύσης. Έχοντας υπόψη τη θεμελιώδη φύση της ελεύθερης πολιτικής συζήτησης σε μια δημοκρατική κοινωνία, το Δικαστήριο δεν μπορούσε να αντιληφθεί κανένα επιτακτικό λόγο που να δικαιολογεί τη σοβαρότητα του επίμαχου μέτρου. Θεώρησε ότι το γεγονός της κράτησης του προσφεύγοντος, εκλεγμένου αντιπροσώπου του λαού, για μια τέτοια περίοδο λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων αποτελούσε παρέμβαση, η οποία ήταν προφανώς δυσανάλογη προς τους επιδιωκόμενους νόμιμους σκοπούς και δεν ήταν απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία.

 

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 ευρώ για έξοδα.

http://www.echrcaselaw.com/apofaseis-edda/thematologia/eleftheria-ekfrasis/

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *