ΕΔΔΑ: Μαρούγκας κατά Ελλάδος της 04.10.2018 (αριθ. προσφ. 44689/16)-Ελληνικές φυλακές. Θέρμανση τον Χειμώνα για μόνο μια ώρα την ημέρα και κατάκλιση κρατουμένων σε μουχλιασμένα και δύσοσμα στρώματα. Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Πηγή: http://www.echrcaselaw.com 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Φυλακή Διαβατών. Διαμονή κρατουμένων σε μικρό κελί, με χώρο που αντιστοιχούσε σε λιγότερο από 3 τ.μ. για κάθε κρατούμενο. Κοιμόντουσαν σε στρώματα  παλιά, μουχλιασμένα και δύσοσμα και δεν τους είχαν δοθεί σεντόνια και πετσέτες. Το χειμώνα είχαν θέρμανση μόνο μία ώρα την ημέρα και ζεστό νερό δύο ώρες. Ο υπερπληθυσμός των φυλακών είχε εκθέσει τον προσφεύγοντα σε μολυσματικές ασθένειες και λόγω του ότι κάπνιζαν μέσα στο κελί υφίστατο τις συνέπειες  του παθητικού καπνίσματος. Οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες και υπήρχε μικρή ποσότητα  και κακή ποιότητα φαγητού. Το Στρασβούργο διαπίστωσε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και καταδίκασε την Ελλάδα.

ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο 3

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Ο προσφεύγων γεννήθηκε το 1956 και κρατείτο στη φυλακή των Διαβατών στη Θεσσαλονίκη όταν υπέβαλε την προσφυγή του ενώπιον του ΕΔΔΑ. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 16 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα. Από τη σύλληψή του στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και έως ότου κατέθεσε τις παρατηρήσεις του ενώπιον του Δικαστηρίου έκτιε την ποινή του στις φυλακές των Διαβατών.

Ο προσφεύγων υποστήριξε ότι οι συνθήκες της κράτησής του ήταν πολύ κακές. Τα κελιά στα οποία είχε κρατηθεί είχαν συνολικό εμβαδόν επιφανείας 24 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων των τουαλετών, και στο καθένα έμεναν δέκα κρατούμενοι. Ο χώρος διαβίωσης για κάθε κρατούμενο ήταν επομένως μικρότερος από 3 τ.μ. Ο υπερπληθυσμός τον είχε εκθέσει σε μολυσματικές ασθένειες και λόγω του ότι κάπνιζαν μέσα στο κελί υφίστατο τις συνέπειες  του παθητικού καπνίσματος. Λόγω του υπερπληθυσμού, δεν είχε καθόλου χώρο για να κινηθεί μέσα στο κελί του, και το κρεβάτι με κουκέτα πάνω από το δικό του ήταν χαμηλό, που δεν του επέτρεπε να καθίσει άνετα.

Επίσης παραπονέθηκε ότι η  πρόσβαση στο φυσικό φως και στον αερισμό ήταν ανεπαρκής. Οι εγκαταστάσεις και τα είδη υγιεινής ήταν παλιά, σπασμένα και ανεπαρκή για να εξασφαλίσουν την ευεξία των φυλακισμένων και την προσωπική τους υγιεινή. Θέρμανση είχαν μόνο μία ώρα την ημέρα (από τις 9 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.), ενώ διέθεταν ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του χειμώνα μόνο για δύο ώρες την ημέρα και δεν ήταν αρκετό για όλους τους κρατούμενους. Σε κάθε κελί δέκα ατόμων υπήρχαν πέντε κουκέτες, πέντε σκαμνιά, ένα μικρό τραπέζι και πέντε πλευρικά τραπέζια, αλλά δεν υπήρχε προσωπικό κλειστό ντουλαπάκι για προσωπικά αντικείμενα. Τα στρώματα ήταν παλιά, μουχλιασμένα και δύσοσμα, και δεν τους είχαν δοθεί σεντόνια και πετσέτες. Επιπλέον, οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες και έπρεπε να βασίζονται σε επισκέψεις από φίλους και οικογένειες για να αποκτήσουν τυχόν εφημερίδες ή περιοδικά, έτσι είχαν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης. Ο προσφεύγων διαμαρτυρήθηκε επίσης για τη μικρή ποσότητα και κακή ποιότητα του φαγητού.

ΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ….

Το ΕΔΔΑ λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντος, οι οποίοι δεν αμφισβητήθηκαν από την Κυβέρνηση, και επαναλαμβάνοντας τη νομολογία του Δικαστηρίου σχετικά με τους όρους κράτησης στη φυλακή των Διαβατών το Δικαστήριο εκτίμησε ότι οι συνθήκες κράτησης του προσφεύγοντος κατά την προαναφερθείσα περίοδο ισοδυναμούσαν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Κατά συνέπεια, διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ λόγω των συνθηκών κράτησής του.

Άρθρο 41 (δίκαιη ικανοποίηση)

To ΕΔΔΑ επιδίκασε 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα

Βλ, το πλήρες κείμενο εδώ

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *