ΕΔΔΑ: Κράτηση ασυνόδευτου ανηλίκου που ζητούσε άσυλο σε κέντρο ενηλίκων με απάνθρωπες συνθήκες. Παραβιάσεις για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και σεβασμού στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής

ΑΠΟΦΑΣΗ

Darboe και Camara κατά Ιταλίας της 21.07.2022 (αρ. προσφ. 5797/17)

βλ. εδώ 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ευαλωτότητα ανηλίκων αιτούντων άσυλων. Αυξημένες διαδικαστικές εγγυήσεις για την προστασία τους.

Ο προσφεύγων έφτασε στην Σικελία με ένα αυτοσχέδιο σκάφος. Έγινε αξιολόγηση της ηλικίας του χωρίς την συγκατάθεση του, με μέθοδο όχι πλήρως αξιόπιστη. Θεωρήθηκε ενήλικας και τοποθετήθηκε  σε κέντρο υποδοχής ενηλίκων για περισσότερους από τέσσερις μήνες σε άθλιες συνθήκες. Το κέντρο ήταν υπερπλήρες, χωρίς προσωπικό, γιατρούς, εκπαιδευτές, ψυχαγωγία, καθαριότητα. Άσκησε προσφυγή για απάνθρωπη  ή εξευτελιστική  μεταχείριση  και παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής .

Το Στρασβούργο υπενθύμισε ότι, κατά τη στιγμή των γεγονότων, το εθνικό δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ προέβλεπαν εγγυήσεις για τους ασυνόδευτους ανήλικους που αιτούνται άσυλο, οι οποίες λόγω της ευαλωτότητας των ανηλίκων  υπερίσχυαν έναντι των εκτιμήσεων που αφορούσαν την ιδιότητά τους  ως παράνομων μεταναστών.

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι μετά την άφιξη στην Ιταλία δεν είχαν δοθεί στον προσφεύγοντα  τα απαραίτητα εργαλεία για την υποβολή αίτησης ασύλου και είχε τοποθετηθεί σε ένα υπερπλήρες   κέντρο υποδοχής ενηλίκων για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Οι εθνικές αρχές είχαν αποτύχει να εφαρμόσουν την αρχή του τεκμηρίου της ανηλικότητας και να παράσχουν διασφαλίσεις.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ.

Το ΕΔΔΑ επίσης επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι οι δυσκολίες που προκύπτουν από την αυξημένη εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ιδίως στα κράτη που αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απαλλάσσουν αυτά τα κράτη από τις υποχρεώσεις βάσει του άρθρου 3. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια και τις προϋποθέσεις της παραμονής του προσφεύγοντος  σε κέντρο υποδοχής ενηλίκων, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ.

Τέλος διαπίστωσε ότι ο προσφεύγων δεν είχε κανένα διαθέσιμο ένδικο βοήθημα με το οποίο θα μπορούσε να καταγγείλει τις συνθήκες στο κέντρο υποδοχής ενηλίκων και έκρινε παραβίαση του άρθρου 13 σε συνδυασμό με το άρθρο 3 και 8.

Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στον προσφεύγοντα ποσό 7.500 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για έξοδα.

https://www.echrcaselaw.com/apofaseis-edda/kratisi-asunodeftou-anilikou-pou-zitouse-asilo-se-kentro-enilikon-me-apanthropes-sinthikes-paraviasei-gia-apanthropi-kai-ekseftelistiki-metaxeirisi-kai-sevasmou-sto-dikaioma-tis-idiotikis-zois/

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *