ΑΠΟΦΑΣΗ
Szolcsán κατά Ουγγαρίας, της 30.03.2023 ( αριθ. προσφ. 24408/16)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις.
Ο προσφεύγων, είναι Ρομά, ο οποίος πάσχει από βαρηκοΐα. Εγγράφηκε στο δημοτικό σχολείο της περιοχής του, στο οποίο φοιτούσαν κυρίως παιδιά της εθνικότητας Ρομά. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε αυτό το σχολείο ήταν ελλιπές. Η μητέρα του ζήτησε την εγγραφή του σε γειτονικό σχολείο της περιοχής με εξοπλισμό για μαθητές με την πάθηση του γιού της, αλλά το αίτημα της απορρίφθηκε λόγω ότι βρίσκονταν μακριά από την κατοικία της. Τα εγχώρια δικαστήρια και το Συνταγματικό δικαστήριο απέρριψαν τις ένδικα μέσα που άσκησε. Στη συνέχει προσέφυγε στο Δικαστήριο του Στρασβούργου καταγγέλλοντας απαγορευμένη διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι δεν είχε δοθεί αντικειμενική και εύλογη αιτιολόγηση για τη διαφορετική μεταχείριση στην οποία είχε υποβληθεί ο προσφεύγων όταν φοιτούσε στο δημοτικό σχολείο και δεν συμφώνησε με την άποψη της κυβέρνησης ότι αυτό δεν ισοδυναμούσε με διάκριση.
Επανέλαβε ότι η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά σε χωριστές τάξεις ή σχολεία χωρίς τα κράτη να λαμβάνουν επαρκή μέτρα για τη διόρθωση των ανισοτήτων ήταν ασυμβίβαστο με το καθήκον κάθε κράτους να μην κάνει διακρίσεις λόγω φυλής ή εθνικότητας.
Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το γεγονός ότι στο σχολείο του προσφεύγοντος φοιτούσαν σχεδόν αποκλειστικά παιδιά Ρομά και ότι στερήθηκε την κατάλληλη εκπαίδευση με την εγγραφή σε άλλο κατάλληλο για τις ειδικές ανάγκες του σχολείο, ισοδυναμούσε με διαχωρισμό.
Το Δικαστήριο έκρινε παραβίαση του άρθρου 14 και του άρθρου 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου και βάσει του άρθρου 46 (δεσμευτική ισχύς και εφαρμογή) όρισε ότι ουγγρικό κράτος έπρεπε να προβεί σε υιοθέτηση μέτρων όχι μόνο για τον τερματισμό του διαχωρισμού των μαθητών Ρομά στο συγκεκριμένο σχολείο αλλά και για τη διασφάλιση της καθιέρωσης μιας πολιτικής που θα σταματήσει τον διαχωρισμό στην εκπαίδευση.
Επιδίκασε στον προσφεύγοντα αποζημίωση 7.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.537,50 ευρώ για έξοδα.