ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Παραγραφή αξίωσης και αναδρομική εφαρμογή ευμενέστερου νόμου.
Ο προσφεύγων που είναι Βέλγος αγρότης ζήτησε την επέκταση της επιχείρησης του. Η αίτηση του έγινε εν μέρει δεκτή και ο προσφεύγων άσκησε Αίτηση Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση εκδόθηκε το 2004.
Ο προσφεύγων άσκησε αγωγή αποζημίωσης για αστική ευθύνη δημοσίου, 8 χρόνια μετά την έκδοση της διοικητικής πράξης που τον αφορούσε. Τα εγχώρια δικαστήρια απέρριψαν την αγωγή λόγω παραγραφής. Αποφάνθηκαν ότι η αξίωση του είχε παραγραφεί γιατί η αίτηση ακύρωσης που ο προσφεύγων είχε ασκήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν είχε διακόψει ή αναστείλει την προθεσμία της αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια. Ο προσφεύγων άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ για παραβίαση της δίκαιης δίκης με την αιτιολογία ότι η νομοθεσία ήταν ασαφής.
Το Στρασβούργο υπενθύμισε ότι το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο πρέπει να είναι συγκεκριμένο και αποτελεσματικό και τόνισε ότι η τήρηση των δικονομικών κανόνων, που επιτρέπουν στα μέρη να επιλύσουν μια διαφορά, είναι χρήσιμη και σημαντική γιατί διασφαλίζει την ισότητα των όπλων και αποτρέψει την αυθαιρεσία.
Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι η νομολογία που ελήφθη υπόψη από το Δικαστήριο στην υπόθεση του προσφεύγοντος δεν είχε ακόμα παγιωθεί και οι διατάξεις του νόμου όπως ερμηνεύθηκαν από τα πρωτοβάθμια αστικά δικαστήρια κατά τον κρίσιμο χρόνο, δεν απέτρεψαν την εμφάνιση παρανοήσεων ως προς τις λεπτομέρειες της παράλληλης άσκησης των δύο ένδικων βοηθημάτων. Σε συνδυασμό με την νομική αβεβαιότητα σχετικά με την αναστολή και τη διακοπή της παραγραφής λόγω του ευμενέστερου νόμου περί παραγραφής, ο οποίος είχε αναδρομική εφαρμογή αλλά δεν εφαρμόστηκε από τα εγχώρια Δικαστήρια, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα πρόσβασης του προσφεύγοντα στο δικαστήριο και διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης (άρθρο 6§1 της ΕΣΔΑ).
Το ΕΔΔΑ επιδίκασε ποσό 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη και ποσό περίπου 8.650 ευρώ για έξοδα.
echrcaselaw.com/apofaseis-edda