ΑΠΟΦΑΣΗ
Βασιλείου κ.α. κατά Κύπρου της 31.08.2021 (αρ. προσφ. 58699/15)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αποτελεσματική έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων πολέμου και δικαίωμα στη ζωή, θετική υποχρέωση του κράτους για ενημέρωση των συγγενών.
Ο σύζυγος και πατέρας των προσφευγόντων, έφεδρος αξιωματικός, πολεμώντας κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην βόρεια Κύπρο το 1974, δηλώθηκε αγνοούμενος. Οι αρχές για 26 ολόκληρα χρόνια παρέλειψαν να εντοπίσουν τον τόπο ταφής και τις αιτίες θανάτου του εκλιπόντος. Οι προσφεύγοντες, Κύπριοι υπήκοοι, άσκησαν καταγγελία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και για την μη λήψη εύλογης αποζημίωσης, καθόσον η αμφιβολία που έζησαν όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά τον συγγενή τους, προκάλεσε σε αυτούς ιδιαίτερη ψυχική οδύνη.
Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι όταν ένα άτομο εξαφανίζεται σε επιχείρηση του κράτους και υπό απειλητικές συνθήκες για τη ζωή, πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική επίσημη έρευνα. Εν προκειμένω διαπίστωσε ότι οι Τουρκικές αρχές ήταν υπεύθυνες για τον εντοπισμό του αγνοούμενου, παρά ταύτα οι αρχές του Κυπριακού Κράτους και παρότι υπήρχαν ιδιάζουσες συνθήκες, έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα και βοήθησαν να εντοπιστούν τα λείψανα έστω και μετά από 21 χρόνια. Κατά συνέπεια το ΕΔΔΑ έκρινε ότι δεν υπήρχε παραβίαση του άρθρου 2.
Όσον αφορά την υποχρέωση ενημέρωσης των συγγενών για τον τόπο ταφής του εκλιπόντος, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι κατά την εφαρμογή των θετικών υποχρεώσεών του βάσει του άρθρου 8, το κράτος απολαμβάνει ένα ορισμένο περιθώριο εκτίμησης γιατί η παρεμπόδιση της ταφής είναι ένα «ευαίσθητο ζήτημα». Παρά του ότι η εκταφή του εκλιπόντος ήταν δύσκολη γιατί βρίσκονταν με άλλους ομαδικούς τάφους, το ΕΔΔΑ θεώρησε ότι στην παρούσα υπόθεση το κράτος έχει υπερβεί το περιθώριο εκτίμησής του και οι αρχές παρέλειψαν χωρίς αιτιολογία να ανακουφίσουν τους προσφεύγοντες από την αγωνία τους, ενημερώνοντας αυτούς όταν πλέον είχαν τις πρώτες ενδείξεις. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος τους στην ιδιωτική ζωή.
Τέλος το ΕΔΔΑ απέρριψε την καταγγελία τους όσον αφορά την λήψη αποζημίωσης ως απαράδεκτη, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη αποφασίσει σε άλλη υπόθεση επί του θέματος αυτού.
Το ΕΔΔΑ επιδίκασε στους προσφεύγοντες αποζημίωση το ποσό από 18.000 – 9.000 ευρώ και ποσό 14.356,82 ευρώ για έξοδα.
echrcaselaw.com/apofaseis-edda