ΑΠΟΦΑΣΗ
Nezirić κατά Βοσνίας-Ερζεγοβίνης της 05.11.2024 (αρ. προσφ. 4088/21)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Αφού κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο του δικηγόρου – προσφεύγοντος από το γραφείο του στο πλαίσιο ποινικής έρευνας εναντίον του, οι ανακριτικές αρχές αντέγραψαν ολόκληρο το περιεχόμενό του και το μετέφεραν και εξέτασαν σε άλλο χώρο, χωρίς την παρουσία του προσφεύγοντος και του εκπροσώπου του οικείου δικηγορικού συλλόγου.
Τα δεδομένα του κινητού τηλεφώνου ανακτήθηκαν και στη συνέχεια εξετάστηκαν χωρίς δικαστική εποπτεία και με απουσία του κατηγορουμένου δικηγόρου και εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου που ανήκε.
Κατά το Δικαστήριο του Στρασβούργου η διενέργεια στοχευμένων ερευνών δεν ήταν υποχρεωτική βάσει της εθνικής νομοθεσίας. Στην περίπτωση του προσφεύγοντος, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει προφορικά από τους ανακριτικούς υπαλλήλους να εξετάσουν ενδελεχώς τα αντιγραφέντα περιεχόμενα του τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου των άλλων υπόπτων ως παραμέτρους αναζήτησης. Τελικά, προσκομίστηκε από την εισαγγελία στο δικαστήριο ολόκληρο το αντιγραφέν περιεχόμενο του τηλεφώνου ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη και όχι επεξεργασμένα δεδομένα, που αφορούσαν την συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία ο προσφεύγων ήταν κατηγορούμενος.
Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η εθνική νομοθεσία δεν διέθετε τις κατάλληλες διαδικαστικές εγγυήσεις για την προστασία δεδομένων που καλύπτονται από το δικηγορικό απόρρητο και διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της αλληλογραφίας (άρθρο 8)