ΕΔΔΑ: Άρνηση χορήγησης στον προσφεύγοντα της ιδιότητας αναπήρου πολέμου λόγω μη διεξαγωγής προφορικής διαδικασίας. Παραβίαση δίκαιης δίκης

ΑΠΟΦΑΣΗ

Duric  κατά Σερβίας της 06.02.2024 (αριθ. προσφ. 24989/17)

βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο προσφεύγων προσέφυγε στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια για να αναγνωρισθεί ως ανάπηρος πολέμου γιατί σε ηλικία μόλις 13 ετών τραυματίστηκε από υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού παλαιότερης ένοπλής σύγκρουσης που δεν είχαν καταστραφεί. Το αίτημα του απορρίφθηκε χωρίς να διεξαχθεί αντιμωλία συζήτηση.

Το Δικαστήριο επισήμανε  ότι το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση, όπως διασφαλίζεται από το άρθρο 6 § 1 είναι σημαντικό για τους διαδίκους ώστε να έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν προφορικά την υπόθεσή τους ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Η επ’ ακροατηρίου συζήτηση μπορεί να μην είναι απαραίτητη,  όταν η υπόθεση δεν εγείρει πραγματικά ή νομικά ζητήματα. Το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι οι διαφορές σχετικά με τις παροχές στο πλαίσιο των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης είναι γενικά μάλλον τεχνικές και η έκβασή τους εξαρτάται συνήθως από γραπτές γνωμοδοτήσεις ιατρών.

Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΕΔΔΑ διαπίστωσε ότι στο καθ’ού κράτος   η απουσία προφορικής συζήτησης σε διαδικασίες όπως αυτές που κίνησε ο προσφεύγων, δεν ήταν απλώς πρακτική των αρμόδιων αρχών σε δεδομένη χρονική στιγμή με δυνατότητα προσαρμογής ανάλογα με τις ιδιαίτερες περιστάσεις μιας υπόθεσης, αλλά περισσότερο μια ειδική νομοθετική προϋπόθεση που δεν προέβλεπε εξαιρέσεις.

Το ΕΔΔΑ έκρινε  ότι ο προσφεύγων δεν είχε πραγματικό δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και δεν του δόθηκε εύλογη ευκαιρία να παρουσιάσει την υπόθεσή του και κατά συνέπεια διαπίστωσε παραβίαση της δίκαιης δίκης. Το Δικαστήριο επιδίκασε 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.000 για έξοδα.

/www.echrcaselaw.com

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *