Η έκτη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις στάσεις, τις απόψεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από την αρχή της πανδημίας η διαΝΕΟσις, πέραν όλων των άλλων, δημοσιεύει και μια σειρά από έρευνες κοινής γνώμης που στοχεύουν να καταγράψουν τις τάσεις, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των Ελλήνων απέναντι στην πρωτοφανή κρίση.
Πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο; Πότε πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει η “κανονικότητα”;Πώς ζούμε μέσα στα lockdowns, πόσο τηρούμε τα μέτρα; Τι σκεφτόμαστε για τα εμβόλια; Οι έρευνες αυτές, που μέχρι τώρα ήταν πέντε, έχουν καταγράψει με γλαφυρό και ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης στις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών και, τελικά, την ίδια την πορεία της πανδημίας μέσα από την κοινωνία μας.
Από τον Δεκέμβριο του 2020, δε, όταν η κρίση μπήκε σε μια νέα φάση, με την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού από τον EMA, η διαΝΕΟσις συνδιαμορφώνει το ερωτηματολόγιο της έρευνας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ώστε τα ευρήματα να χρησιμεύουν και στον σχεδιασμό της στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας μας. Τα οποία ευρήματα, βεβαίως, δημοσιεύονται και εδώ πλήρη, “ανοιχτά” και δωρεάν για όλους τους ερευνητές και όλους τους πολίτες.
Σήμερα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα του νέου, 6ου “κύματος” της έρευνας. Διεξήχθη (όπως όλα) από την εταιρεία Metron Analysis σε πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων ηλικίας 17 και άνω στο διάστημα 7-15 Μαΐου του 2021.
Σε αυτή τη νέα φάση της κρίσης είδαμε το τέλος του πολύμηνου lockdown στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τη σταδιακή άρση πολλών από τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τη ραγδαία επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, με περίπου 100.000 νέους εμβολιασμούς ημερησίως (εκτός Κυριακής). Σε αυτή τη συγκυρία, διαπιστώνουμε ότι οι ζωές αλλά και οι απόψεις και οι προσδοκίες των Ελλήνων αλλάζουν και πάλι. Αξίζει να μελετήσουμε το πώς.
Όπως πάντα, όλα τα αποτελέσματα της έρευνας, με τις απαντήσεις όλων των ερωτήσεων και με πίνακες με τις απαντήσεις όλων των δημογραφικών ομάδων του πληθυσμού μπορείτε να τα βρείτε σε αυτό το αναλυτικό PDF και σε επιπλέον αρχεία στο dianeosis.org