<<ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ >>, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΜΕΝΙΑΔΗΣ Δικαστικός Υπάλληλος Δ.Εφ.Αθ. Δρ. Δημόσιας Διοίκησης

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΜΕΝΙΑΔΗΣ

Δικαστικός Υπάλληλος Δ.Εφ.Αθ.

    Δρ. Δημόσιας Διοίκησης

 

<<ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΗΓΕΤΕΣ >>

(- Οι συνέπειες μιας πολιτικής αστάθειας στην οικονομία).

 

Αρκετά συχνά, το τελευταίο χρονικό διάστημα,  τα πολιτικά κόμματα  αναγκάζονται να αλλάξουν προεκλογικά προγράμματα, πολιτικές φιλοσοφίες ακόμη και πολιτικούς στόχους, εξαιτίας των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους.

Σε πλήθος επιστημονικών άρθρων επιστήμονες και καθηγητές οικονομικών και πολιτικών επιστημών γνωστών μεγάλων Πανεπιστημίων αναλύουν τις σχέσεις μεταξύ της πολιτικής αστάθειας και της οικονομικής ύφεσης.

 

Όπως αναφέρουν, στην ουσία τα κράτη αυτά υπολείπονται  συνήθως του μέσου όρου της οικονομικής ανάπτυξης και η αστάθεια αυτή αντικατοπτρίζεται άμεσα στους τομείς της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Παρά το ότι  κάθε χώρα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τέτοιου είδους προβλήματα, έχει παρατηρηθεί ότι οι επιπτώσεις μιας πολιτικής αστάθειας στην οικονομία είναι λιγότερο αισθητές σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Η ισχυροποίηση τα τελευταία 20 χρόνια, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ψηφιακές τεχνολογίες άλλαξε σε παγκόσμια κλίμακα  σημαντικά την εικόνα στην αγορά εργασίας καθώς οι επιχειρήσεις αυτές είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα πιο ευέλικτο νομικά (φορολογικό και ασφαλιστικό) πλαίσιο και να μην έχουν πιεστική εξάρτηση από τις χώρες στις οποίες είχαν την επιχειρηματική τους έδρα.
Όπως γνωρίζουμε άλλωστε οι υπηρεσίες μπορούν και παρέχονται πια από κάθε σημείο του πλανήτη, έτσι μειώθηκαν σημαντικά οι θέσεις εργασίας και μαζί μάυτές και οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά κι αυτές οι ίδιες οι αμοιβές των εργαζόμενων….
Στο  μεταποιητικό κλάδο  για παράδειγμα το 1960 απασχολούνταν το 40-50% των εργαζομένων ενώ σήμερα απασχολούνται ίσως και λιγότερο από το 20%του εργατικού δυναμικού.

Στο περιβάλλον αυτό, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν δημιουργήθηκε ούτε μία νέα θέση εργασίας σε κάποιους τομείς παράγωγης εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Η παγκοσμιοποίηση και οι ψηφιακές τεχνολογίες έδωσαν  στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να ενταχθούν σε δίκτυα που λειτουργούν έξω από τη χώρα που βρίσκονται, ανοίγοντας ορίζοντες με σαφώς  χαμηλότερο κόστος παράγωγης και παροχή διαφορετικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κρίση που γεννήθηκε το 2008 έφερε αυτά τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης στην επιφάνεια καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να μειώσουν την ανεργία και να  αυξήσουν τις θέσεις εργασίας δίνοντας ολοένα και περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη, τις περισσότερες όμως φορές με χωρίς η ίσως και με αντίθετο αποτέλεσμα.
Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, όταν ευημερούσε ένα κράτος ευημερούσαν και οι πολίτες του οι οποίοι είχαν σταθερή δουλειά, ένα αξιοπρεπές εισόδημα και ένα καλό  επίπεδο ζωής.

 

Στη σημερινή εποχή αυτά έχουν αλλάξει,  η εικόνα είναι διαφορετική καθώς μεσολαβούν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες σήμερα πιστεύουν ότι η οικονομία των χωρών τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ισχυρές δυνάμεις που δρουν έξω από τη χώρα τους και τις περισσότερες φορές  δεν ελέγχονται καν από τις κυβερνήσεις τους.
Και αυτό συμβαίνει σίγουρα σε μεγάλο βαθμό.

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στις δημοκρατικές διαδικασίες, στους τρόπους ανάδειξης και νομιμοποίησης της εξουσίας, στη συμμετοχική δράση και να αμφιβάλλουν ακόμη και για τα κίνητρα, τις δυνατότητες και τις ίδιες τις ικανότητές τους.

 

Στο χρονικό διάστημα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον ψυχρό πόλεμο που ακολούθησε, επικράτησε μια μεγάλη περίοδος δημιουργικής ειρήνης, ταυτόχρονα παρατηρήθηκε και υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στα κράτη της Δύσης όπου τα πολιτικά κόμματα οργανώνονταν γύρω από τα συμφέροντα των εργατών αλλά παράλληλα και του κεφαλαίου.

 

Σήμερα τα συμφέροντα αυτά είναι τόσο αντίθετα μεταξύ τους, που το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να πράξει το καθήκον του, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό και τη διάλυσή του.

Σ΄ατήν την περίπτωση, το όχημα της ανάπτυξης πρέπει να είναι ένα κοινό πολιτικό όραμα.

 

Όπως καταλήγουν οι ειδικοί επιστημονικοί αναλυτές <<όταν μπλοκάρει η περαιτέρω  οικονομική ανάπτυξη μιας ανεπτυγμένης χώρας τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αναζητούν την όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική  συναίνεση με σύνθεση απόψεων και ιδεών με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το  μέλλον της ανθρωπότητας.. .>>.

Το πρώτο κρίσιμο βήμα προς την επίτευξη καλύτερων οικονομικών και πολιτικών επιδόσεων είναι η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση.

 

Κι αυτό, οι κάθε επιπέδου ηγέτες πρέπει όχι μόνο να το καταλάβουν αλλά και να το επιδιώξουν με κάθε τίμημα…..

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ι. ΜΕΝΙΑΔΗΣ

Δικαστικός Υπάλληλος

Διδάκτωρ Δημ. Διοίκησης

ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *