…..4. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της αναζήτησης των αναγκαίων παρεμβάσεων για ορθή και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, συμμετέχει με εκπρόσωπό της στη σχετική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Ολομέλεια επιβεβαιώνει τις πάγιες θέσεις της:
Είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα. Θεωρεί επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή.
Είναι απόλυτα αντίθετη στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης. Θεωρεί ότι η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων.
Η επίλυση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών σχηματισμών και διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων με την επίκληση στοιχείων τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας.
Αποφάσισε την διοργάνωση πανελλαδικής διαδικτυακής εκδήλωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Δείτε περισσότερα σε: