Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για εγκυμονούσα στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου. Παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ

M.L. κατά Ελλάδας της 23.11.2023 (αρ. προσφ. 8386/20)

Βλ. εδώ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η προσφεύγουσα διαμαρτυρήθηκε για τις συνθήκες διαβίωσής της στο KYT Σάμου βάσει των άρθρων 3 και 8 της Σύμβασης. Στις παρατηρήσεις της, παραπονέθηκε περαιτέρω για τις συνθήκες διαβίωσής της και τον περιορισμό της ελευθερίας της στο στρατόπεδο Κλειδίου.

Η προσφεύγουσα υποστήριξε, ειδικότερα, ότι κατά την άφιξή της ήταν επτά μηνών έγκυος και έπασχε, μεταξύ άλλων, από διαβήτη κύησης. Δεν της είχε παρασχεθεί στέγη και ζούσε σε κοινή σκηνή έξω από το ΚΥΤ, όπου δεν είχε πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Ένα από τα άτομα με τα οποία μοιραζόταν τη σκηνή είχε μολυνθεί από φυματίωση και έτσι είχε παραπεμφθεί σε νοσοκομείο για εξετάσεις.

Όσον αφορά την πρόσβασή της στην υγειονομική περίθαλψη, δεν την είχε παρακολουθήσει η μαία της ιατρικής μονάδας και δεν της είχε παρασχεθεί η απαιτούμενη προγεννητική υγειονομική περίθαλψη.

Σημείωσε επίσης ότι, μετά την επίσκεψή της στο ΚΥΤ, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι στη Σάμο η κατάσταση έχει γίνει «αγώνας επιβίωσης» και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν πρακτικά μέτρα με άμεσο αντίκτυπο . Το Δικαστήριο έλαβε επίσης υπόψη τις διαπιστώσεις της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του εθνικού ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την επίσκεψη παρακολούθησης στη Σάμο. Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε στον υπερπληθυσμό και στις ανεπαρκείς υπηρεσίες όσον αφορά τη στέγαση, την ιατρική υποστήριξη και την αποχέτευση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες υποδοχής στο ΚΥΤ, καθώς και στην περιοχή του άτυπου οικισμού, δεν ήταν συμβατές με το δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η κατάσταση που καταγγέλλεται στο ΚΥΤ Σάμου υπέβαλε την προσφεύγουσα σε μεταχείριση που υπερέβαινε το όριο σοβαρότητας που απαιτείται για την ενεργοποίηση του άρθρου 3 της Σύμβασης.

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης και επιδίκασε ων 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για έξοδα.

Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για εγκυμονούσα στο Κέντρο Υποδοχής Σάμου. Παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *